​​​​​​​

Dr Lavinia Roșu @2025  Toate drepturile rezervate

remedii alternative adhd
09 ianuarie 2023

Suplimente cu efect benefic în ADHD

Mai întâi să vedem ce este ADHD-ul

ADHD sau tulburarea hiperkinetică cu deficit atențional este o afecțiune , ca mai toate afecțiunile psihiatrice pediatrice, destul de puțin înțeleasă.

Mecanismele prin care se produc modificările la nivelul creierului ce traduc problemele cu atenția, concentrarea și hiperactivitatea și impulsivitatea, nu sunt perfect elucidate. Sunt multe teorii care vehiculează, studii pe gemeni etc. Ce știm sigur e că există o transmitere genetică ( copiii cu ADHD au adesea cel puțin un membru al familiei cu aceleași tulburări-mai frecvent tatăl/bunicul/fratele), însă contează și factorii de mediu ce pot ajuta la exprimarea “defectului genetic”.

Mai simplu spus, pe de-o parte se moștenește, pe de alta contează și ce se petrece de-a lungul vieții copilului.

 

ce_este_adhd

 

Cum se manifestă ADHD-ul?

Semnele de ADHD apar destul de devreme, însă acestea devin deranjante abia când copilul ajunge la școală, unde regulile sunt mai stricte și efortul cognitiv mai ridicat. Acestea afectează copilul în 2 mari direcții : atenția și hiperactivitatea. Mai exact sunt copiii uituci, care nu se pot organiza mai deloc, care aleargă , se cațără, strigă, întrerup conversații, nu au răbdare, se frustrează foarte ușor cu crize de furie, par a avea un motoraș intern care merge non stop și care evident epuizează pe cei din jur.

 Există forma cu predominanța manifestărilor de hiperactivitate-agitație( mai des întâlnită la băieți) sau forma cu predominanța neatenției ca simptom principal( mai frecvent la fete și subdiagnosticată adesea).

Cel mai comun însă, cele 2 forme coexistă, alcătuind un tablou clinic complex și alambricat care dă bătăi de cap părinților și educatorilor. De ce? Pentru că atunci când este vorba de un copil mic zvăpăiat este dificil de zis care este normalul-un copil mai energic și curios- sau un început de ADHD.

Vestea bună e că diagnosticul nu trebuie pus la prima vizită, se iau în calcul mai multe aspecte, dacă manifestările sunt sau nu o consecință a unui parenting  dezechilibrat, dacă persistă în timp, dacă se manifestă în mai multe medii ( școală și acasă,parc etc) sau în anumite circumstanțe doar ( când e obosit, frustrat etc).

Vestea proastă e că nu există un test, analiză de sânge, chestionar minune, radiografie care să zică 100% din prima dacă este sau nu  ADHD. Diagnosticul se pune clinic, pe baza interviului psihiatric, evaluării psihologice și necesită o experiență prealabilă cu astfel de cazuri.

ADHD-ul tinde să își schimbe forma de manifestare la vârstele adulte, cu domolirea hiperactivității, dar persistența deficiențelor de concentrare și atenție.

 

terapii_alternative_adhd

Acum că am contural puțin cadrul, vreau să vă aduc în vedere principalele alternative terapeutice la medicația tipică  care au demonstrat măcar parțial, pe loturi mici, eficiență  în ameliorarea simptomatologiei  ADHD.

De ce ne interesează alternative la medicația stimulentă? Pentru că acest tratament,extrem de eficient, se administrează de regulă, după vârsta de 7 ani și are anumite efecte adverse care pot fi diminuate sau chiar evitate în cazul alternativelor naturale pe bază de plante sau minerale.

Dintre extractele vegetale cele mai studiate care au demonstrat un efect benefic pe simptomatologia ADHD la copii amintim:

1. Pycnogenol-extract de pin maritim-Pinus pinaster-

capsule_pycnogenol

Se găsește sub formă de picături, capsule, sau comprimate și s-a constatat că administrat într-o doză de 1mg/kgc/zi timp de 1 lună a ameliorat episoadele de hiperactivitate și neatenție, cu îmbunătățirea coordonării vizual-motorie pe un lot de 61 de copii cu vârste cuprinse între 6-14 ani.

Ca efect advers poate determina disconfort gastric ușor.

2. Ginseng administrat de 2 ori pe zi și-a arătat eficiența după 8 săptămâni de administrare pe un lot de 33 de pacienți cu vârste între 6-15 ani.

capsule_ginseng

Efectele adverse observate au fost : dureri de cap,oboseală, transpirații.

Ca în cazul multor remedii naturiste, sunt necesare studii viitoare pe loturi mai mari de pacienți, însă ginsengul poate fi o alternativă demnă de încercat.

3. Ginko biloba-are efect  de îmbunătățire a circulației sangvinge la nivelul creierului și se folosește frecvent în cazul pacienților cu demență.

efectele_ginko-biloba_in_adhd_la copii

Însă s-au observat efecte benefice și la copiii  cu ADHD –îmbunătățirea hiperactivității, problemelor cognitive și opoziționismului.

Se poate administra singur sau în combinație cu ginsengul.

tinctura_de_valeriana

4. Tinctura de valeriană-efect pe anxietate și insomnii, se poate folosi și pentru a mai calma copilașii hiperactivi datorită acidului valerenic cu efect pe receptorul GABA-A din creier; este considerată sigură pentru administrarea la copiii cu vârsta peste 3 ani.

5.Ningdong-NDG –granule din medicina tradițională chinezească care se folosesc cu succes pentru a trata ticurile, se arată promițătoare și în tratamentul ADHD, având o eficiență comparativă cu cea a medicației standard ( rezultate bazate pe câteva studii mici, ce necesită loturi mai mari de testare).

Din păcate, aceste granule “magice” nu se găsesc în farmaciile sau plafarele obișnuite, ci mai degrabă, sunt prescrise și administrate de un practicant al medicinei tradiționale chinezești.

extract_bacopa_monnieri

6.Bacopa monnieri- plantă din medicina Ayurvedică folosită de secole pentru îmbunătățirea memoriei, concentrării și învățării.

Efectele benefice pe atenție și impulsivitate au fost evidente după 6 luni de administrare , fiind bine tolerată de copii.

floarea_pasiunii_in_tratamentul_adhd

7. Floarea pasiunii- Passiflora incarnata- este folosită în mod tradițional pentru tratamentul anxietății, cu rezultate și pe ADHD în cadrul câtorva studii realizate pe eșantioane mici.

Extractul de floarea pasiunii se poate administra sub formă de picături astfel:

15-20 kg-5 pic de 2-3 ori pe zi

21-40 kg-10 pic de 2-3 ori pe zi

Adulți : 15 pic de 2-3 ori pe zi, diluate în ½ pahar cu apă;

suplimente_adhd

Dintre vitaminele , mineralele , oligoelementele și alte tipuri de suplimente cele cu efect benefic pe ADHD sunt:

  • Vitamina B6 și Magneziul
  • VItamina C, E și acidul alfa linoleic ALA
  • Sulfatul de Zinc
  • Fierul
  • Amino acizii precum glicină, L-theanină, L-tirozină, taurină, acetil L-carnitină, GABA, 5 hidroxitriptofan și S-adenozin-L-metionină
  • Acizii polinesaturați-Omega-3 cu efect antioxidant

 

Însă, ce este important de reținut, este că suplimentarea acestor vitamine și minerale aduce beneficii mai degrabă la copiii cu deficite de fier, magneziu, zinc etc. Spre exemplu, în cazul copiilor fără deficit de fier, administrarea suplimentelor cu fier nu a avut niciun efect.

O altă terapie complementară cu rezultate promițătoare este acupunctura, în special auriculoterapia cu semințe care ajută în unele cazuri la ameliorarea hiperactivității și impulsivității.

Cam acestea sunt cele mai studiate extracte și alternative terapeutice naturiste în tratamentul ADHD la copii , cu rezultate promițătoare, dar care necesită mai multe studii pentru a deveni un standard în tratamentul acestei patologii.

Nu uitați de rolul medicului psihiatru pediatric de a vă ghida în această cursă lungă- managementul copilului cu ADHD , care vă poate ajuta cu un tratament individualizat.

 

Articole din această categorie