Dr Lavinia Roșu @2025 Toate drepturile rezervate
De multe ori în practica mea , veneau în cabinet părinți care aveau copii agitați și aproape toți, fie că aveau deja un diagnostic psihiatric, fie că nu, aveau tulburări de somn.
Am observat că noi, ca părinți, nu ne gândim mereu că lipsa somnului are o importanță așa mare. Poate te-ai gândit că -eh, se culcă el când pică de somn, nu trebuie să mă stresez cu asta.
Dar totuși, studiile indică un număr optim de ore de somn pe 24 h, care să asigure o dezvoltare optimă copilașului tău.
Hai să vedem care sunt recomandările și cum putem implementa asta mai ușor în viața noastră de părinți ocupați.
Până la 4 luni , bebelușul încă nu are un tipar de somn stabilit, dar între 4 și 12 luni ar fi bine să acumuleze 12-16 ore de somn în 24 h. Între 1-2 ani sunt ok 11-14 ore, iar între 3-5 ani 10-13 ore de somn. Între 6-12 ani sunt necesare 9-12 ore de somn, iar între 13-18 ani sunt suficiente 8-10 ore de somn în 24h. Desigur acesta este un studiu, cu o medie, fiecare copil are un organism unic și de aceea numărul de ore necesar poate varia între aceste limite orientative. Este important să vedem și cum se manifestă copilul.
Când un copil nu primește suficient somn se manifestă prin iritabilitate, agitație paradoxală ( pare că are multă energie) și culmea îi este greu să adoarmă, se foiește în pat, face tumbe , refuză somnul vehement.
Devine furios ușor, se supără din lucruri mărunte, totul devine o mare dramă, gen dacă îi cade pe jos lingurița izbucnește în plâns, deși acest lucru nu îl supăra anterior.
Copiii au o dezvoltare accelerată a sistemului nervos, iar odihna este necesară pentru a putea procesa tot ce se întâmplă în jurul lor.
Acum că am stabilit cum arată un copil obosit, hai să vedem cum ne revenim din starea asta...
Dacă copilul are o oră fixă de trezire, e bine să o păstrați chiar și în week-end, pentru a nu îi da peste cap bioritmul.
Cum la grădiniță sau la școală trebuie ajuns la o anumită oră, e important să îl culcați seara mai devreme, iar dacă asta înseamnă că afară încă e lumină, e bine să investiți în perdele opace ce nu permit trecerea luminii.
Rutina de seară este sfântă, pentru a pregăti copilul cum trebuie. Evitați ecranele cu măcar 1 h înainte de somn. Faceți activități de tip dans, mișcare, sport, poate o plimbare afară, apoi diminuați lumina ambientală pentru a induce somnul.
Nu administrați vitamine sau siropuri, dulciuri rafinate după ora 17, pentru a permite organismului să se liniștească . Dacă aveți de administrat vitamine, medicamente tonice, administrați diminețile sau până în ora 17.
Puteți să oferiți în schimb, un ceai de mușețel, siropuri cu efect calmant în caz de nevoie, pe bază de plante, sau să difuzați uleiuri potrivite vârstei copilului. Atenție! Orice sirop sau ulei trebuie administrat corespunzător, verificați instrucțiunile pentru fiecare în parte.
Dacă nu puteți nicicum să realizați orele de somn pe parcursul nopții, luați în calcul varianta de a suplimenta somnul necesar cu un somnic de amiază. Aveți în vedere însă să nu depășească ora 17 cu acest somn, altfel ar putea adormi mult mai greu seara.
Sper că v-au ajutat aceste informații și aveți acum o direcție mai clară despre cum ar trebui să arate somnul copilului vostru.
Mult succes!
Articol inspirat din studiul:
Paruthi S, Brooks LJ, D’Ambrosio C, Hall WA, Kotagal S, Lloyd RM, Malow BA, Maski K, Nichols C, Quan SF, Rosen CL, Troester MM, Wise MS. Recommended amount of sleep for pediatric populations: a consensus statement of the American Academy of Sleep Medicine. J Clin Sleep Med 2016;12(6):785–786.
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4877308/pdf/jcsm.12.6.785.pdf