Dr Lavinia Roșu @2025 Toate drepturile rezervate
Dacă știai cum să ai o viață sexuală împlinită înainte de copii, ei bine, după ce ai unul sau mai mulți copii lucrurile se complică puțin. De ce?
Nu există la fel de mult timp pentru preludiu, există mereu șansa ca planurile de peste zi să fie detronate de febra copilului care vrea să dormi cu el, serile de întâlniri romantice necesită găsirea unei bone sau bunic/ prietenă care să supravegheze copilul cât timp tu sorbi un pahar rece de rose.
Aceste impediemente de ordin administrativ sunt plusate de oboseala acumulată din jonglatul unui job, sarcinilor casnice, pregătitul hranei și hainelor pentru a doua zi la grădi sau școală și de ce nu a grijilor de ordin financiar .
Dacă ești femeie , mari șanse ca după ce ai născut, corpul tău să mai poarte unele urme, dacă nu, în suflet tot mai ai zile când simți că nu mai ești la fel de atrăgătoare ca înainte. Și parcă nu îți vine așa ușor cheful de sex.
Deci e de înțeles de ce e nevoie de o altă abordare.
Ca să poți ca femeie, să te bucuri de sex, e nevoie să fii bine tu cu tine, în primul rând, apoi tu cu partenerul. Cu excepția cazurilor în care certurile te excită, nu ai chef de intimitate cu o persoană care te-a călcat pe nervi toată ziua.
Apoi sunt mari șanse ca dacă alăptezi, libidoul tău să fie afectat de schimbările hormonale, așadar e nevoie de puțină răbdare. Uneori o vizită la ginecolog poate ajuta la echilibrarea unor eventuale probleme hormonale, un prolaps vaginal, o infecție cervicală. Toate pot crea dificultăți în atingerea plăcerii.
Deci cumva libidoul e un mix de lucruri biologice și psihice. Dacă ai exclus partea somatică prin vizita la ginecolog, efectuarea unor analize uzuale etc, e timpul să analizezi ce se petrece cu tine din punct de vedere psihic.
Principalul inamic al dorinței sexuale este oboseala. Dacă simți că ești copleșită și epuizată, ar fi bine să începi prin a-ți oferi câteva zile de repaus. Plimbă-te fără o destinație anume, fără ceas și fără alarme. Ia-ți câteva zile pentru tine. Bea o cafea bună citind cartea ta preferată, sau mergi la masaj, un suc cu prietenele etc. Consider că astfel de zile sunt extrem de importante pentru a-ți oferi timp să te înțelegi mai bine.
Știu ce te gândești: dar eu nu am timp de așa ceva, nu am cu cine să las copilul, trebuie să spăl haine etc. Acestea sunt scuze, și sunt de acord că există impedimente și obstacole, însă nu e imposibil. Atâta vreme cât ai curajul să te prioritizezi pe tine pentru 2 zile. Lumea nu pică 2 zile. Soluții se găsesc mereu.
Femeile s-au obișnuit să creadă că ele trebuie să le facă pe toate și că asta se cere de la ele, dar mentalitatea asta trebuie să ia sfârșit. Suntem cu toții oameni și avem dreptul la câteva momente de pauză.
Dacă nu ai soțul înțelegător gata să preia un pic responsabilitățile tale pentru a beneficia tot el de sexualitatea ta renăscută , atunci îmi pare rău pentru tine. Poate trebuie lucrat un pic la relația asta ca să fie sănătoasă și sustenabilă. Un parteneriat nu funcționează când unul din parteneri moare încet pe dinăuntru.
Dar dacă totuși partenerul nu e disponibil să te ajute, există cineva în viața ta la care poți apela , condiția e să ceri ajutor fără rușine.
După ce ai eliminat oboseala e bine să analizezi relația ta de cuplu și ce anume ai nevoie de fapt . După ce înțelegi nevoile tale e timpul să le comunici eficient și partenerului tău. Nu e mereu ușor, de aceea în această etapă multe cupluri se împotmolesc. Încearcă să fii sinceră, fără critică și să spui ce ai tu nevoie, ce simți tu și ce ai nevoie concret de la partener ( de ex: am nevoie să duci tu copilul la creșă ca eu să am timp să mă coafez puțin înainte de a merge la job, sau am nevoie să mă îmbrățișezi când ne vedem seara, am nevoie să mă asculți etc).
Dacă ai noroc, partenerul e receptiv și începe schimbarea, dacă nu... poate relația e instabilă datorită multiplelor conflicte anterioare și e nevoie de o renovare mai amplă a relației. De multe ori aceste fisuri necesită ajutorul unui terapeut și vă încurajez să apelați la unul care vă inspiră încredere.
După ce ați început să comunicați mai bine, încercați să rezervați timp pentru voi, câteva minute dimineața sau seara, un telefon sau mesaj pe timpul zilei, o atenție fără o ocazie anume.
Stați mai târziu noaptea ca să aveți timp de sex după ce culcați copiii, sau treziți-vă cu 15 minute mai repede pentru intimitate dimineața. Jucați-vă liber, aveți curajul să fiți vulnerabili unul cu celălalt. Intimitatea nu are loc fără vulnerabilitate. Și ce relație amoroasă rezistă fără intimitate?
Dacă simți că prioritatea ta e să fii o mamă bună și de aceea nu simți că merită să stai cu partenerul în loc de copil, află că un copil înmagazinează tipul de relație al părinților și devine un tipar după care se va ghida ulterior în propriile relații amoroase. Ai vrea ca băiatul tău să fie cu o femeie rece și preocupată doar de curățenie sau copil? Ori să creadă că e normal ca un cuplu să nu se atingă?
Dacă vrei o viață împlinită pentru copilul tău trebuie să îi arăți chiar tu cum arată o astfel de viață. Trebuie să trăiești pentru copilul tău, nu să îți dai viața pentru el. Pentru că o mamă fericită are mai multe șanse să crească un copil fericit.
Astfel că răspunsul la întrebarea de ce scade libidoul femeii după ce devine mamă este acela că nu mai are încredere în partener, nu simte că poate comunica cu el, nu se simte în siguranță să fie vulnerabilă în prezența lui. Și aceste lucruri trebuie adresate cât mai repede, până nu devine o obișnuință pentru întreaga familie.
Iar dacă totuși relația de cuplu merge grozav, dar libidoul are probleme, poate fi o cauză organică, hormonală sau o traumă psihică de altă natură.
Vă doresc momente de intimitate cu persoana dragă și multe scântei reaprinse !