Dr Lavinia Roșu @2025 Toate drepturile rezervate
Dacă urmăriți grupurile de mămici pe social media ați observat cu siguranță întrebări care se repetă.
Și una dintre ele este legată de certurile frecvente și ruptura care apare după ce se naște copilul.
Haideți să vedem împreună cam de ce se petrece asta, deși mitul era că un copil apropie oamenii.
Când apare un copil, viața și dinamica în cuplu se schimbă drastic. Intimitatea, afecțiunea dintre parteneri suferă dramatic pentru că mama este epuizată, alăptează și se trezește la fiecare 30-40 minute uneori.Are încă corpul în refacere și rareori arată ca un fotomodel imediat după.Asta influențează stima ei de sine, capacitatea de a se simți sexy și atrăgătoare cu pete de lapte și părul nespălat.
De cele mai multe ori bărbatul din poveste merge la job, face duș, mănâncă ce vrea, când vrea și practic viața lui nu e foarte diferită de înainte. E normal să se întrebe : „unde e soția mea? de ce nu mă mai atinge? de ce nu îmi vorbește frumos ca înainte? de ce nu sare pe mine imediat ce intru pe ușă?”.
E normal și ca femeia să fie suprastimulată, obosită, dezamăgită, să se simtă singură și îngrozită de responsabilitatea enormă de a ține în viață o ființă pe cât de drăgălașă, pe atât de fragilă și consumatoare de energie.
Cei doi resimt ziua total diferit și experimentează lucruri diferite. Dacă seara când se întâlnesc nu reușesc să se conecteze și să împărtășească fiecare din ce a simțit peste zi, ruptura devine tot mai mare.
De multe ori mămica se simte neîndreptățită. Ea are toată responsabilitatea îngrijirii copilului, casei și uneori asta e copleșitor. În timp ce soțul lucrează 8-10 h/zi ea lucrează non-stop.
Sigur că nu așa este în fiecare familie, sunt familii în care tatăl are concediu paternal, dar simt că asta e un procent infim în țara noastră.
Mămicile așadar își scriu oful pe grupuri și multe sar cu recomandarea “părăsește-l, dacă nu te înțelege acum nu te va înțelege mai încolo”. Uneori da, e cazul de despărțire, dar întotdeauna merită să lupți și să încerci să repari o relație care până la urmă a dat o minune-o viață nouă care merită tot efortul.
Urania Cremene zicea într-un podcast că “ înainte de copil a fost cuplul și el trebuie să rămână“. Am ajuns la aceeași concluzie pe propria piele. Vedeți voi , mamele au tendința de a oferi toată energia, dragostea și afecțiunea copilului din dorința de a fi mame bune, de a proteja-e cumva și un instinct care îți ia mințile.
Uită că sunt și femei, și soții și se concentrează pe a fi mame. Bărbații trebuie să înțeleagă asta și să scoată ușor ușor femeia din goana asta după perfecțiune.Dar vorbim de o femeie plină de hormoni și oboseală, deci nu e ușor deloc.
Ce vor femeile în perioada asta dificilă e să știe că nu sunt singure. Că și soțul e copleșit, și el se stresează pentru copil, îi pasă și lui de tot ce se petrece și se implică atât cât poate. Cu alte cuvinte, să caute amândoi conectarea emoțională înainte de cea fizică.
Comunicarea este dificilă când nu știm de fapt ce simțim și ce ne supără. De unde vine frustrarea? Pentru asta e nevoie de timp de reflecție. Care uneori nu e. Dar e o prioritate să îl găsim. Altfel acționăm pe modulul automat , aruncăm cu vorbe care dor, ne rupem relația și apoi apropierea e tot mai dificilă.
-delegați cât puteți task-urile ( lăsați soțul să facă cumpărături, rufe, curat etc, dacă aveți posibilitatea angajați ajutor, dacă aveți familia extinsă cereți fără rușine ajutor... înțelegeți ideea);
-luați timp pentru voi înșivă ( un duș mai lung, o baie caldă, rutina de skin-care, o ieșire la cafea cu prietenele un hobby);
-luați lucrurile așa cum vin, fără să vă focusați pe control-controlul e o iluzie oricum când vine vorba de creșterea copiilor;
-savurați prezentul-e singurul timp în care trăim restul e o iluzie , copiii cresc repede și deși pare că durează o eternitate colicii, o să treacă;
- faceți o rutină a voastră de cuplu ( fie că e vorba de o îmbrățișare imediat ce vă vedeți, 10 minute de conversație la cafea, o cină romantică o dată pe lună etc).
-fiți răbdători și empatici cu partenera voastră – nu e deloc ușor să fii mamă în zilele noastre când așteptările sunt sus;
-implicați-vă în treburile care credeați că sunt doar de femei ( băița copilului, schimbatul scutecului, adormitul bebelușului, dat cu aspiratorul);
-faceți partenera să se simtă sexy cu complimente , atingeri și priviri ( asta nu înseamnă să exagerați sau să forțați nota);
-nu o faceți să se simtă vinovată că nu ați făcut sex de nu știu câte zile , în schimb încercați mai mult să fiți atent la nevoile ei și să o ajutați să fie relaxată și conectată la ea însăși.
De fapt, femeile și bărbații caută același lucru : CONECTARE.
Diferența e că femeile se conectează mai mult când discută, sunt ascultate, se simt importante și respectate, iar bărbații se simt respinși când femeia nu face sex cu ei. Pentru bărbați sexul e o reasigurare că relația e ok, că sunt iubiți și că sunt ... bărbați. Asta e și din mentalitate și din biologie, dar cumva tot despre conectare e vorba.
Și femeile vor sex, doar că ele se pot bucura de el doar când se simt conectate la persoana de lângă ele.
Sper că citind aceste rânduri înțelegeți mai bine că ce se întâmplă în cuplul vostru nu e ceva singular și sub nicio formă nu înseamnă că ați ajuns cu persoana nepotrivită.
Să crești copii e provocator și implică schimbări și noi obiceiuri pentru a vă găsi iar echilibrul. De aceea toată presiunea asta duce la frustrări și rupturi în cuplu.
Dacă simțiți că ajunge cuțitul la rană vă rog să apelați la ajutor specializat- terapeutul de cuplu, înainte de a ajunge să vă gândiți serios la divorț.
E păcat să aruncați la gunoi o relație doar pentru că nu ați știut cum să comunicați.
Vă doresc răbdare, înțelepciune și toleranță în cuplu, pentru a depăși orice obstacole!