​​​​​​​

Dr Lavinia Roșu @2025  Toate drepturile rezervate

09 mai 2023

Ce pot învăța adulții de la copii

De multe ori, adulții se consideră experți la viață doar pentru că au dobândit deja skilluri diverse-știu să se îmbrace singuri, să conducă o mașină, au un job, facturi de plătit, știu să se îngrijească singuri-sau ar trebui :)))

Însă adulții uită uneori că fiecare etapă din viața ființei umane are valoare și că fiecare etapă merită respectul cuvenit, atât bebelușii, cât și seniorii aflați la sfârșitul călătoriei lor prin viață.

Așadar, ce putem învăța de la copii? La ce sunt ei experți? Și nu, nu e vorba de capacitatea grozavă de a apăsa butoanele părinților ci mai curând capacitatea lor de a trăi în prezent ( unde defapt e singurul timp în care trăim ). Cumva pe parcurs am pierdut această abilitate de a ne bucura din orice, de la un gândac pe stradă la mirosul unei flori sau roșii coapte de grădină. Nu râdem la fel de ușor, nu ne jucăm mai deloc și nu ne-am obișnuit să recunoaștem nevoile noastre-fie ele fizice de extenuare sau emoționale-de iubire și atenție.

Iată principalele 7 lucruri pe care le putem învăța de la copii:

 

7 lucruri de invatat de la copii

 

Hai să detaliem puțin...

1. Imaginea  pozitivă despre sine: multe persoane adulte cred că nu e bine să ai o părere bună despre sine, că modestia este calea. Știți probabil celebra frază "Nu îți spun că ești bun că ti-o iei în cap".

După părerea mea și a multor experți în sănătate mintală, problema nu e să spui cuiva " ești bun la x lucru/ ai reușit cu brio să depășești provocarea " ci mai degrabă să spui cuiva  " ești cel mai bun/nu e nimeni ca tine". Prima afirmație alimentează stima de sine, a doua egoul și mândria. E indicat să îți știi valoarea, să te apreciezi și să încerci să devii cea mai bună versiune a ta. Eu am văzut pe copiii mei cum în mod natural ei sunt mulțumiți de ei înșiși, cum se apreciază și cred despre ei lucruri pozitive. Abia când ajung în contact cu adulți sau copii mai mari răutăcioși , care îi critică, se întreabă " ce nu e în regulă cu mine? ". Și duc asta cu ei toată viața din păcate, perpetuând acest tipar nesănătos de gândire și la copiii lor. 

Virginia Satir vorbea mult despre importanța stimei de sine în construirea unei vieți împlinitoare și realizarea de relații sănătoase cu cei din jur. În primul rând trebuie să respecți viața din tine ca pe ceva miraculos și minunat, pentru că așa și este.

Cred cu tărie că fiecare om aduce cu el valori și daruri menite să bucure pe sine și pe ceilalți, și cred că dacă fiecare dintre noi ar fi capabil să vadă ce înclinații și talente are , fără să încerce să copieze pe altul, sau să respecte ceva tipar , oamenii și societatea ar arăta diferit.

2. Capacitatea de a te bucura de lucrurile mici: prinși între job, treburi casnice, telefoane de dat, invitații de onorat, uităm să trăim, să mirosim o floare, să ne plimbăm fără sens în natură, să ascultăm ploaia...sau de ce nu, să sărim în bălți :)))

Cam asta înseamnă mindfulness, sau capacitatea de a trăi în prezent. Nu înseamnă că nu planifici pentru viitor, sau că îți uiți lecțiile trecutului, însă păstrezi zilnic momente pentru a trăi....emoțiile ce le resimți în ziua respectivă și senzațiile.

Natura are un efect de relaxare pentru orice om, așa că e un bun început. De asemenea puțină mișcare ajută să ne revigorăm trupul și mintea.

Păstrează  timp pentru hobby-uri și nu amâna la infinit timpul dedicat ție.

3. Capacitatea de a ierta greșelile- dacă ești un perfecționist îți va fi greu să accepți că bucătăria nu e curată, colegul de muncă a întârziat iar, soțul nu a spălat mașina și soacra ți-a vorbit pe un ton superior-din nou. Dar încearcă să exersezi iertarea sinceră. Nu căra cu tine poverile dezamăgirii, schimbă ce poți, acceptă ce nu poate fi schimbat și ia-o de la capăt, precum copiii. Ei se mușcă apoi se pupă, își smulg jucăriile apoi împart prăjitura. Hai să fim copii!

4. Comunicarea directă a nevoilor și dorințelor- e amuzant cum femeile , dar și bărbații, consideră că ceilalți ar trebui să le știe nevoile și să le satisfacă automat , și se înfurie sau întristează când acest lucru evident că nu se petrece. Ori copiii nu fac așa, ei zic de 3, 4, 9 ori ce vor, când vor, ce simt, ce au simțit etc. Învățați să vă spuneți nevoile și să stabiliți limite într-un mod civilizat-asertiv, fără critică. E greu.... nu e ceva natural dacă ai procedat diferit toată viața ta, dar îți va îmbunățăți considerabil viața. Guilt free...( fără vinovăție).

Aici aș mai adăuga și capacitatea de visare, dorințele, țelurile. Copiii au multe vise și dorințe, iar adulții țin morțiș să îi aducă cu picioarele pe pământ din dorința de a-i proteja de dezamăgirea eșecului. Nu spulberați visele voastre sau pe ale copiiilor. Visele sunt ce ne motivează și ne dau tonusul necesar să trecem peste obstacole. 

5. Curiozitatea și punerea de întrebări- dacă v-ați întrebat vreodată de ce pune un terapeut atâtea întrebări, este pentru că niciodată nu putem presupune că știm noi cum stă treaba...De multe ori oamenii își fac scenarii pe baza propriilor filtre. Ex. "Nu m-a sunat că nu îi pasă de mine, că doar ce alt motiv ar avea." Când în realitatea, poate persoana respectivă are alte probleme . Sau vedem că partenerul de cuplu e îmbufnat și ne strică ziua cu negativism și tragem concluzia că e un "nemulțumit ", fără să întrebăm ce s-a întâmplat. Oamenii cu cât adună ani, pierd întrebări crezând că deja știu. Și este ceva dăunător pentru relații și fericirea personală. Crează o percepție fixă, unidirecțională de multe ori , asupra evenimentelor și o mentalitate rigidă. Lumea, viața și oamenii sunt într-o continuă schimbare și e ok să avem curiozitate să punem mereu întrebări.

6. Curajul de a încerca lucruri noi- oare de ce ne e teamă? Eșec, ce va zice lumea, dacă nu o să îmi placă? Indiferent ce te ține înapoi din progres, află și eliberează-te! Încearcă lucruri noi și la 40, 50, 90 de ani...dacă te-ai trezit din pat dimineața asta e cazul să profiți din plin de darul tău.

7. Includerea activităților plăcute în rutină- joaca, umorul- cu riscul de a mă repeta " fă mai mult din ce îți aduce bucurie! ". Nu reușești în fiecare zi, dar o dată pe săptămână măcar joacă-te! Tenis, grădinărit, tricotat, mers cu rolele, dansat, jucat prinselea cu copiii... Orice poți. Fă haz de necaz și nu o catastrofă din eșec și viața va fi mai dulce.

Și pentru că inclusiv în Biblie este întărită ideea că trebuie să învățăm ceva de la copii, vă las aici un pasaj drag mie:

 " Eu vă spun adevărul, dacă nu vă schimbați și nu veți deveni ca niște copii, voi nu veți intra niciodată în Împărăția cerurilor" Matei 18:3

 

ce poti invata de la copii

 

 

Articole din această categorie