​​​​​​​

Dr Lavinia Roșu @2025  Toate drepturile rezervate

04 august 2023

Câteva cuvinte despre FURIE

Recent am dat de un verset grozav care vorbește despre furie sau mânie-o emoție cu care toți ne confruntăm și care ne bagă des în belele.

Efeseni 4:26-27 „Mâniați-vă și nu păcătuiți.Să n-apună soarele peste mânia voastră și să nu dați prilej diavolului.

Care în termeni psihologici poate fi transpus în felul următor: „Exprimați-vă emoțiile, frustrarea și nu o lăsați să vă consume.Comunicați ce v-a mâniat, fără să țineți în voi ura sau resentimentele.Nu lăsați o ceartă nerezolvată sau o durere neexprimată-în special după 24 h.Lămuriți ce e de lămurit fără mândrie ci cu o inimă sinceră.Puteți fi furioși, puteți să nu fiți de acord cu ce se întâmplă, puteți riposta, dar asta nu înseamnă urlete și trântiri de obiecte sau violență.

 

                       despre furie

De multe ori furia este văzută ca pe ceva extrem de negativ, însă nu este așa.E doar o emoție ca oricare altă, menită să ne comunice ceva despre noi și cum ne afectează mediul din jur.

Furia este blamată pentru comportamentele care decurg din ea-violență, țipete, ruperea de relații, izolarea.Dacă însă, în timp ce simțim furia, alegem să ne manifestăm sănătos prin cuvinte care să comunice de ce ne simțim furioși și cum să remediem asta, furia își pierde conotația negativă.

Când simțim furie, de fapt ne revoltăm împotriva a ceva ce ne deranjează-ceva ce percepem ca o jignire sau afront la adresa noastră, și declanșează în corp o reacție de luptă menită să ne apere. Însă cum ducem această luptă e altă poveste. Cum nu trăim în peșteri , o bâtă și niște înjurături nu sunt soluția.

Pentru că în ultimele decenii oamenii și-au învățat copiii să nu își exprime furia ( pentru că e ceva de nedorit ), aceștia nu prea știu cum să o manifeste în mod sănătos.

Nu plânge! Nu țipa! Nu trânti! Termină-te!Gata!”– nu învață pe nimeni cum să trăiască emoția furiei...

Dar noroc că în prezent tot mai mulți părinți pun accentul pe emoții și gestionarea lor, astfel încât viitoarea generația va știi cum să fie furioasă.

furia in familie

Deci cum să fim furioși?

 Verbalizând ce ne supără de fapt pe un ton calm.Pentru asta trebuie însă să ne dăm seama de ce simțim furia. Ori de multe ori nici nu știm că ce simțim e furie și deja am acționat.

Puneți frâne între emoții și comportamente.Respirați un pic. Luați-vă un timp să analizați de ce simțiți ceea ce simțiți. Uneori reușiți singuri să vă descifrați emoțiile, alteori e nevoie de un psiholog care să vă inițieze pe acest drum.Însă odată descoperită această cale, viața e mult mai ușor de navigat.

Atenție însă cu frânele, acestea nu sunt pauze de ani de zile în care vă detașați complet de emoția respectivă ca și cum nu există. E doar o fragmentare a intensității -sau a mânca un elefant bucățică cu bucățică, pe rând, puțin câte puțin.

Ca și exercițiu practic încercați să vă gândiți care sunt lucrurile care declanșează furia pe parcursul unei zile sau săptămâni- în trafic, la birou, acasă cu copiii. Ce au în comun aceste situații? Când v-ați simțit prima dată așa?

Poate descoperiți că vă înfurie situațiile când simțiți că părerea voastră nu contează ( lipsa de validare din copilărie:” Ești mic tu nu știi nimic.Taci!”), sau când cineva nu vă respectă limitele ( lipsa de intimitate și independență, comportament de dependență al părinților), ori poate simțiți că nu puteți face față presiunilor, că se cere prea mult de la voi și că oricât încercați nimic nu e perfect( în trecut ați fost învățați că iubirea vine în urma performanțelor și nu cunoașteți iubirea necondiționată, punând egal între aptitudini și valoarea voastră ca persoană).

Acestea sunt doar câteva dintre butoanele care pot fi apăsate într-o zi obișnuită și care pot genera furie. De ce simțiți furie atât de intens? Foarte probabil din cauza că retrăiți lucrurile din copilărie care nu au fost digerate sau consțientizate și ființa voastră încercă din nou și din nou să scape de povara asta.

Și ce se întâmplă dacă totuși ignorăm aceste mesaje?

Ei bine pentru o vreme putem băga capul în nisip și putem îngropa trecutul, dar mai devreme sau mai tărziu ne ajunge din urmă.

Emoțiile și trăirile ne afectează fie că suntem conștienți de ele, fie că nu.

Poate avem frecvent migrene, dispoziție proastă, anxietate,  neîncredere în noi sau ceilalți, ne autoizolăm, ajungem să consumăm substanțe pentru a amorți valul uriaș de emoții nedigerate.

Furia în sine nu e rea-manifestarea ei însă necesită un pic de lucru.

 

cum gestionam furia

 

 

Articole din această categorie